• + 30 24273 50100
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

                                                                    

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                 Σκιάθος 06-02-2015

ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ                                                              

ΔΗΜΟΣ ΣΚΙΑΘΟΥ  

Ε-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.                                                              

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                           

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας  κ. Κώστας  Αγοραστός την Πέμπτη 5/2/15 υπέγραψε στην έδρα της ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων ενώπιον των  δημοτικών συμβούλων Σκιάθου κ. Παναγιώτη Διολέττα, κ. Ελευθερίου Βιολέττα, αλλά και του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου Β. Σποράδων κ.  Νικόλαου Πλωμαρίτη  έργο υλοποιήσιμο μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας προϋπολογισμού 285.000 ευρώ,  για την βελτίωση του οδοστρώματος στην περιοχή Τρούλος της Σκιάθου (από την επαρχιακή οδό έως το Χυτά). Έργο που όπως τόνισε ο κ. Αγοραστός βελτιώνει την προσβασιμότητα και επικοινωνία των τοπικών κοινοτήτων και αναβαθμίζεται περαιτέρω η τουριστική εικόνα του νησιού.

kataditikaparkaΣτη συνέχεια ακολούθησε σύσκεψη των εμπλεκομένων φορέων σχετικά με το περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα (Π.Ε.Π.) Θεσσαλίας 2007-2013 «Επιχειρησιακό σχέδιο για την κατασκευή υποβρυχίων μουσείων & καταδυτικών πάρκων στις νήσους Σποράδες & στον δυτικό Παγασητικό». Τη Σκιάθο εκπροσώπησε ο πρόεδρος της επιτροπής τουριστικής ανάπτυξης και προβολής κ. Παναγιώτης Διολέττας ο οποίος ως επαγγελματίας εκπαιδευτής καταδύσεων τόνισε ότι η Σκιάθος θα πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρόγραμμα σχεδιασμού καταδυτικών πάρκων στις Β. Σποράδες μιας και κατέχει τεχνογνωσία και εμπειρία τουλάχιστον 20 χρόνων πάνω στον καταδυτικό τουρισμό αλλά και επειδή η Σκιάθος είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ Δ. Παγασητικού και Β.  Σποράδων.

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Με τις Χορωδιακές Συναντήσεις δίνεται η ευκαιρία να γνωρίζονται χορωδίες από διάφορα μέρη της Πατρίδας μας και όχι μόνο. Η μουσική που δεν έχει σύνορα, συντελεί στη δημιουργία στενών σχέσεων φιλίας και επικοινωνίας μεταξύ των χορωδών, στέλνοντας με αυτό τον τρόπο μηνύματα συνύπαρξης, συλλογικού πνεύματος, χαμόγελο στο μέλλον.

Με το σκοπό αυτό και στο πλαίσιο πολιτιστικών ανταλλαγών η χορωδία του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Σκιάθου θα συμμετέχει στη 2η Πανελλήνια Χορωδιακή Συνάντηση του Δήμου Φερών, Νομού Έβρου, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010 και ώρα 19:00 στο Αμφιθέατρο του Δήμου Φερών.

Τη χορωδία διευθύνει ο Μαέστρος, Καλλιτεχνικός Δ/ντής του ΠΟΔΣ και Πρόεδρος της ΠΕ.ΔΙ.ΧΟ. κ. Ευστάθιος Αρβανίτης.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος του ΠΟΔΣ κ. Αθανάσιος Ζλατούδης  θα συνοδέψει τη χορωδία  σ’ αυτή την εκδήλωση.

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Στη Σκιάθο την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010 και ώρα 18:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου- Λυκείου Σκιάθου οι Σκιαθίτες με την αθρόα συμμετοχή τους τίμησαν τη μνήμη και το έργο μιας πνευματικής μορφής της Σκιάθου του παπα- Γιώργη Ρήγα.

1Το πνευματικό αυτό αφιέρωμα διοργάνωσε ο Δήμος Σκιάθου και ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Σκιάθου για πέμπτη συνεχή χρονιά και αποτελεί εκδήλωση- θεσμό στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού.

Στην εκδήλωση αυτή  συμμετείχε και η Σχολική Βιβλιοθήκη του Γενικού Λυκείου Σκιάθου και προλόγισε και συντόνισε η Δ/ντρια του Μουσείου Παπαδιαμάντη κα Αθηνά Παπαγεωργίου

Ο παπα-Γιώργης Ρήγας γεννήθηκε στη Σκιάθο το 1884 και ήταν συγγενής του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από τη μητέρα του.

Υπήρξε ιερέας, δημοδιδάσκαλος, ερευνητής, λαογράφος, υμνογράφος πολυγραφότατος, αφήνοντας μνημειώδη έργα ως παρακαταθήκη στη νεότερη Σκιάθο και σε όλη την Ελλάδα.

Πέθανε στο νησί του το 1960.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Νικόλαος Πλωμαρίτης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της διοργάνωσης αυτού του θεσμού, τόνισε ότι είναι χρέος του Δήμου να θυμάται, να αναγνωρίζει και να τιμά τις πνευματικές μορφές του τόπου.

Επίσης επεσήμανε ότι είναι πια και μια αναγκαιότητα οι εκδηλώσεις αυτές για να προβάλλουν ως αντίσταση στην παγκοσμιοποίηση, ώστε να μη χάσουμε τις ρίζες και τις παραδόσεις μας.

Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Γεώργιος Μπεζεριάνος, Ναύαρχος ε.α  εκπροσωπώντας τους απογόνους του παπα- Γιώργη Ρήγα.

Τόνισε ότι όλα τα εγγόνια νιώθουν περήφανα γιατί προέρχονται από ένα τόσο σπουδαίο άνθρωπο και διαπιστώνουν ότι το έργο ζωής που άφησε ως παρακαταθήκη ο παππούς τους έχει ξεπεράσει τα όρια της χώρας μας.

Ακολούθησε χαιρετισμός του κ. Γεώργιου Δαμάσκου, ο οποίος περήφανα δηλώνει τη συγγένειά του με το παπα- Γιώργη Ρήγα και πρότεινε κάθε βιβλιοθήκη να είναι εμπλουτισμένη με όλα τα βιβλία του Παπα- Γιώργη για να γίνει γνωστό και μ’ αυτόν τον τρόπο στις επόμενες γενιές το πολύτιμο έργο του.

Ο Δήμος Σκιάθου με πρόταση του Δημάρχου και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καθιέρωσε μια ακόμα εκδήλωση, κατά την οποία  τιμά τους εκπαιδευτικούς που υπηρέτησαν στα σχολεία της Σκιάθου και ολοκλήρωσαν την εκπαιδευτική τους σταδιοδρομία σε αυτά.

Έτσι στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης ο Δήμαρχος κ. Νικόλαος Πλωμαρίτης μέσα σε μια ατμόσφαιρα συγκίνησης τίμησε με αναμνηστική πλακέτα φέτος τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής κ. Απόστολο Κ. Κρίτσαλο, ο οποίος υπηρέτησε στο Γυμνάσιο Σκιάθου και συνταξιοδοτήθηκε το καλοκαίρι του 2009.

Επίσης ο Δήμαρχος Σκιάθου τίμησε με αναμνηστική πλακέτα την κα Αθηνά Παπαγεωργίου Δ/ντρια του Μουσείου Παπαδιαμάντη για την με θαυμαστή φιλεργία συνεχή και αξιέπαινη προβολή του πολιτισμού της Σκιάθου.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στη Σκιαθίτισα φιλόλογο κα Μαλαμώ Σταμέλου, η οποία ως υπεύθυνη της Σχολικής Βιβλιοθήκης του Γενικού Λυκείου Σκιάθου επιμελήθηκε και παρουσίασε μια εργασία με σκοπό τη γνωριμία με το λαογραφικό έργο του παπα- Γιώργη Ρήγα με θέμα την παρουσίαση της επίσημης γυναικείας ενδυμασίας  της Σκιάθου.

Στόχος της παρουσίασης ήταν να αναδειχθεί ένα μεγάλο μέρος του υλικού που έχει καταγράψει ο λόγιος ιερέας, καθώς επίσης και να καταδειχθεί η μεθοδικότητα, η ακρίβεια και η ευρύτητα της καταγραφής αυτής. 

Έτσι η παρουσίαση οργανώθηκε σε τρία μέρη. Στο πρώτο παρουσιάστηκαν τα μέρη της στολής, τα είδη τους, τα υφάσματα με τα οποία ράβονταν, αλλά και τα είδη των κεντημάτων που τα διακοσμούσαν. Το πρώτο μέρος συνοδεύτηκε κι από πλούσιο φωτογραφικό υλικό με αυθεντικά κομμάτια της φορεσιάς για να φανεί γλαφυρότερα η λεπτομέρεια του καταγεγραμμένου υλικού, όπως αυτό εκτίθεται στο ένατο κεφάλαιο του τέταρτου τόμου   του έργου «Σκιάθου Λαϊκός Πολιτισμός». Το φωτογραφικό υλικό προήλθε  από το αρχείο του Συλλόγου Γυναικών Σκιάθου, αλλά και από το προσωπικό αρχείο της ομιλήτριας.

Στο δεύτερο μέρος παρουσιάστηκαν ευτράπελες ιστορίες της παλιάς Σκιάθου στις οποίες γινόταν άμεση και έμμεση αναφορά στην τοπική φορεσιά. Οι ιστορίες αντλήθηκαν από το Δεύτερο τόμο του προαναφερθέντος έργου, που περιέχει τους μύθους, τα παραμύθια και τις προφορικές παραδόσεις της Σκιάθου.

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος, παρουσιάστηκαν οι φωτογραφίες των  γυναικών της Σκιάθου που φορούσαν τη τοπική τους ενδυμασία μέχρι τις μέρες μας. Πρόκειται για τριάντα δυο γυναίκες, εκ των οποίων σήμερα μόνο δυο βρίσκονται εν ζωή. Τη φωτογράφησή τους  είχε πραγματοποιήσει το 1995 ο σύλλογος Γυναικών Σκιάθου. 2

Στην ομιλία τονίστηκε και η μεγάλη και πολλαπλή σημασία των πονημάτων του παπα Γιώργη Ρήγα για τον λαϊκό πολιτισμό της Σκιάθου. Μέσα στους τέσσερις τόμους   αυτού του έργου διασώζονται όχι μόνο άφθονες και ακριβέστατες μαρτυρίες για όλες τις όψεις του καθημερινού βίου, αλλά εμμέσως και πολύτιμες μαρτυρίες για την οικονομία, τα ήθη και τις αντιλήψεις της εποχής που γέννησε τα συγκεκριμένα πολιτιστικά στοιχεία. Επιπλέον, σημαντική είναι η αξία του έργου αυτού από γλωσσική άποψη. Βοηθά να διατηρηθούν στη μνήμη μας πολλές λέξεις που ήταν καταδικασμένες να ξεχαστούν αφού δεν χρησιμοποιούνται πια, αλλά και  να γνωρίσουν οι νεότεροι το ιδιαίτερο σκιαθίτικο ιδίωμα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν, διαβάζοντας κείμενα και χαρίζοντας ζωντάνια και δροσιά οι μαθήτριες Ματίνα Γλιμπάτσα, Ζωή Ελευθερίου, Μάχη Θεοδώρου, Συραΐνα Ιωάννου, Φωτεινή Κωνσταντινίδη – Μάνεση, Παναγιώτα Ματσούκα, Σοφία Πασχάλη,   Αλίκη Τζαβαλιά.

Η εκδήλωση έκλεισε με ανταλλαγή ευχών για καλή Σαρακοστή μεταξύ των συμμετεχόντων και προσφέρθηκαν  γλυκίσματα από το Δήμο Σκιάθου.

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

-077Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Σκιάθου, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος πραγματοποίησε  Αποκριάτικο Καρναβάλι στη  Σκιάθο την Κυριακή 14 Μαρτίου 2010, το οποίο ξεκίνησε στις 15:00 και κράτησε έως αργά το απόγευμα με χορό και  με ζωντανή μουσική από τοπικό μουσικό σχήμα στο παλιό λιμάνι του νησιού.

Προς το τέλος της εκδήλωσης, αργά το απόγευμα ακολούθησε το κάψιμο του καρνάβαλου.

            Κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού που  παρευρέθηκαν σε αυτό το κεφάτο, αποκριάτικο γλέντι, χόρεψαν μαζί με το Δήμαρχο Σκιάθου κ. Νικόλαο Πλωμαρίτη και απόλαυσαν την όλη εκδήλωση.

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Στη Σκιάθο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010 και ώρα 18:30 στην αίθουσα  εκδηλώσεων Γυμνασίου – Λυκείου Σκιάθου Πνευματικό Αφιέρωμα στο Λόγιο Σκιαθίτη παπα-Γιώργη Ρήγα.

Την εκδήλωση – θεσμό έχει καθιερώσει για πέμπτη συνεχή χρονιά ο Δήμος Σκιάθου, τη διοργάνωση της οποίας φέτος αναλαμβάνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Σκιάθου σε συνεργασία με τη  Σχολική Βιβλιοθήκη του Γενικού Λυκείου Σκιάθου.

Ο παπα-Γιώργης Ρήγας γεννήθηκε στη Σκιάθο το 1884 και ήταν συγγενής του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από τη μητέρα του.

Υπήρξε ιερέας, δημοδιδάσκαλος, ερευνητής, λαογράφος, υμνογράφος πολυγραφότατος, αφήνοντας μνημειώδη έργα ως παρακαταθήκη στη νεότερη Σκιάθο και σε όλη την Ελλάδα.

Πέθανε στο νησί του το 1960.

Η εκδήλωση τιμής και μνήμης στον παπα-Γιώργη Ρήγα- συμπληρώνονται 50 χρόνια από την κοίμησή του- θα περιλαμβάνει:

Χαιρετισμό του Δημάρχου κ. Νικολάου Πλωμαρίτη, χαιρετισμό Προέδρου του ΠΟΣΔ κ. Αθανάσιου Ζλατούδη και χαιρετισμό του εκπροσώπου των απογόνων του παπά- Γιώργη Ρήγα κ. Γ. Μπεζεριάνου.

Στη συνέχεια η Σκιαθίτισα φιλόλογος και υπεύθυνη της Σχολικής Βιβλιοθήκης του Λυκείου κα Μαλαμώ Σταμέλου επιμελήθηκε και θα παρουσιάσει «την επίσημη γυναικεία ενδυμασία της Σκιάθου», όπως παρουσιάζεται στο λαογραφικό έργο  του παπά- Γιώργη Ρήγα».

Στην παρουσίαση θα συμμετέχουν μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου Σκιάθου.

Την εκδήλωση θα προλογίσει και συντονίσει η Διευθύντρια του Μουσείου Παπαδιαμάντη και μέλος του ΔΣ του ΠΟΔΣ κα Αθηνά Παπαγεωργίου.

Στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Σκιάθου θα τιμήσει με αναμνηστική πλακέτα τον Καθηγητή Φυσικής Αγωγής κ. Απόστολο Κρίτσαλο, που υπηρέτησε στο Γυμνάσιο Σκιάθου και ολοκλήρωσε την  εκπαιδευτική του σταδιοδρομία σ’ αυτό.

 Καλούνται οι κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού μας να συμμετέχουν σ’ αυτό το πνευματικό αφιέρωμα.

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Σκιάθου, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος πραγματοποιεί  Αποκριάτικες Εκδηλώσεις στη  Σκιάθο.

          Την Κυριακή 7 Μαρτίου 2010 πραγματοποίησε Αποκριάτικο γλέντι και την επόμενη Κυριακή 14 Μαρτίου 2010 διοργανώνει Αποκριάτικο Καρναβάλι, το οποίο θα ξεκινήσει στις 15:00 έως και 17:00 με μουσική και χορό για τους μικρούς φίλους και στη συνέχεια θα υπάρχει ζωντανή μουσική από τοπικό μουσικό σχήμα για όλους τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού.  

Συντονιστής των όλων εκδηλώσεων είναι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Σκιάθου κ. Στάθης Αρβανίτης.

            Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Σκιάθου, Δημοτικός Σύμβουλος  κ. Αθανάσιος Ζλατούδης εύχεται σε όλους Καλές Αποκριές και Καλή Σαρακοστή.

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Με τη συμμετοχή του στη διεθνή έκθεση τουρισμού Holiday World –2010 που έγινε στην Πράγα 4-7 Φεβρουαρίου, παρουσία επιχειρηματιών του νησιού που είχαν επαφές με Τσέχους συναδέλφους τους , συνέχισε την προσπάθεια προβολής ο Δήμος Σκιάθου μετά από τη συμμετοχή του στις τουριστικές εκθέσεις Βιέννης - Ferienmesse και Ουτρέχτης-Vakantiebeurs 2010.

 Αξίζει να σημειωθεί πως στις δύο αυτές εκθέσεις το σύνολο των επισκεπτών ανήλθε σε 147.220 και 117.335 αντίστοιχα, γεγονός που υπογραμμίζει ότι παρά τη διεθνή οικονομική κρίση, η διάθεση για την πραγματοποίηση διακοπών παραμένει αμείωτη.

Κατά κοινή ομολογία μεγαλύτερη παρατηρήθηκε η κίνηση και στην έκθεση της Πράγας όπου εξαντλήθηκε και όλο το πληροφοριακό και διαφημιστικό υλικό.

Οι πτήσεις προς το νησί του Παπαδιαμάντη από την Πράγα θα πραγματοποιούνται για φέτος το καλοκαίρι από 2 Ιουνίου έως 15 Σεπτεμβρίου.

Η προβολή του νησιού θα συνεχιστεί για το μήνα Φεβρουάριο με τη συμμετοχή του Δήμου στις διεθνείς εκθέσεις BORSA INTERNATIONALE DEL TURISMO (BIT)-Μιλάνου, INTERNATIONAL FAIR OF TOURISM-Βελιγραδίου και CONFEX-Λονδίνου στα πλαίσια της πολιτικής του Δήμου για την καλύτερη προβολή, προώθηση  και πώληση του τουριστικού προϊόντος του νησιού και αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κατάστασης.

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Σκιάθου, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος διοργάνωσε και πραγματοποίησε με  επιτυχία το Αποκριάτικο Καρναβάλι στη  Σκιάθο την Κυριακή 7 Μαρτίου 2010.          10

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών το αποκριάτικο γλέντι έγινε στην αίθουσα της κινηματογραφικής λέσχης στο Μπούρτζι. Η εκδήλωση ξεκίνησε με μουσική που έπαιζε ο κ. Στάθης Κουμιώτης για τους μικρούς καρναβαλιστές και στη συνέχεια ακολούθησε ζωντανή μουσική από ντόπιους καλλιτέχνες για όλο τον κόσμο.

            Το μουσικό σχήμα απαρτιζόταν από τους: Αθανάσιο Αϊβαλιώτη, Κων/νο Μουτζούρη, Δημήτρη Παλάτζα, Αντώνη Καστόπουλο  και  Χρήστο Θωμά.

Συντονιστής της όλης εκδήλωσης ήταν ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Σκιάθου κ. Στάθης Αρβανίτης.

Άφθονο κρασί  προσφέρθηκε σε όλους τους παρευρισκομένους.

            Κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού που  παρευρέθηκαν σε αυτό το κεφάτο, αποκριάτικο γλέντι χόρεψαν και απόλαυσαν την όλη εκδήλωση.

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Η Αναπτυξιακή Σκιάθου Δ.Ε. υπό την αιγίδα του Δήμου Σκιάθου πραγματοποίησε με επιτυχία ημερίδα με θέμα «Τουρισμός με μέλλον»,  το Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010, ώρα 18:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου - Λυκείου Σκιάθου.

Συνδιοργανωτές της ημερίδας ήταν ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού «ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΙΓΑΙΟ».

 Το συντονισμό είχε αναλάβει η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» κα Ελένη Λαμπαδαρίου.

      Την Αναπτυξιακή Σκιάθου Δ.Ε. εκπροσώπησε ο κ. Γιώργος Δαμάσκος μέλος του ΔΣ της Αναπτυξιακής Σκιάθου Δ.Ε.

Το πρόγραμμα της ημερίδας περιλάμβανε:

 

18:15   Χαιρετισμό Δημάρχου, Νικολάου Κυρ. Πλωμαρίτη

 

18:30   Ομιλία με θέμα: “Τουριστική Ανάπτυξη και Αστικό Περιβάλλον”

 

Μιχάλης Πρώϊος, Αρχιτέκτων – Πολεοδόμος, Μέλος ΣΘΕΠ

(Συμβούλιο Θεσμικού Πλαισίου ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ)

 

19:00   Ομιλία με θέμα:

“Αειφόρος Ανάπτυξη των νησιών του Αιγαίου: Η Περίπτωση της Σκιάθου”.

 

Γεωργία Κίκου, Υπεύθυνη Προγράμματος ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΙΓΑΙΟ,

Αλέξανδρος Μουταφτσής, Υπεύθυνος Δικτύου ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΙΓΑΙΟ

 

Στη συνέχεια ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα  στους παρευρισκομένους και τους ομιλητές της ημερίδας.

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
Το ΚΑΠΗ του Δήμου Σκιάθου πραγματοποίησε το Σάββατο 21/02/2009 τον αποκριάτικο χορό του με μεγάλη επιτυχία. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Πλωμαρίτης Νικόλαος, ο Πρόεδρος του ΚΑΠΗ κ. Ταξιάρχης Κόλλιας, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Ιερείς του νησιού, Προϊστάμενοι Αρχών και Υπηρεσιών, πολλά μέλη και φίλοι του ΚΑΠΗ. Η Ορχήστρα με τα παραδοσιακά και αποκριάτικα τραγούδια χάρισε κέφι στον κόσμο, που απόλαυσε μια μοναδική βραδιά..

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
Από τις καλύτερες υπήρξε η ελληνική παρουσία στη διεθνή έκθεση τουρισμού HOLIDAY WOLD 2009 που έλαβε χώρα στην Πράγα από 5-8/2/2009, σ’ ένα εκθεσιακό χώρο 24000m2. Δυναμική υπήρξε και η παρουσία της Σκιάθου με δικό της περίπτερο ως συνεκθέτης του ΕΟΤ για πρώτη φορά στην πόλη αυτή, με έντυπο ενημερωτικό και διαφημιστικό υλικό στην τοπική γλώσσα, αλλά εντυπωσιακό ήταν και το γεγονός της αναγνώρισης του νησιού από τον απόηχο της διεθνούς κινηματογραφικής παραγωγής ΜΑΜΑ ΜΙΑ. Την έκθεση στην οποία συμμετείχαν 868 συνολικά εκθέτες επισκέφθηκαν 31447 άτομα. Παρόλα αυτά κατά κοινή ομολογία μειωμένο υπήρξε το ενδιαφέρον του κόσμου σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, γεγονός που αποδίδεται στην αρνητική διεθνή οικονομική κατάσταση και στην υποτίμηση του τσέχικου νομίσματος. Οι απευθείας πτήσεις από Πράγα για Σκιάθο θα ξεκινήσουν στις 3 Ιουνίου και θα τελειώσουν στις 16 Σεπτεμβρίου, ενώ ακόμα εκκρεμεί η πτήση από Οστράβα. Ο Δήμος Σκιάθου θα συνεχίσει την προσπάθεια τουριστικής προβολής για την καλύτερη διαφήμιση του νησιού και των τουριστικών του παροχών, έτσι ώστε να αμβλυνθούν στο μέτρο του δυνατού οι αρνητικές συνέπειες για την τοπική οικονομία από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσεις, με τη συμμετοχή του στις παρακάτω τουριστικές εκθέσεις: - BORSA INTERNATIONALE DEL TURISMO (BIT) στο Μιλάνο από 19-22/2/2009 - INTERNATIONAL FAIR OF TOURISM στο Βελιγράδι από 26/2-1/3/2009 - ΙΤΒ στο Βερολίνο από 11-15/3/2009 - TUR στο Γκέντεμποργκ από 19-22/3/2009 - ΤΑΞΙΔΙ στη Λευκωσία από 1-3/5/2009

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η συμμετοχή του Δήμου Σκιάθου με δικό του περίπτερο στην έκθεση Vakantiebeurs στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας στις 13-18/1/2009. Στο περίπτερο του Δήμου Σκιάθου ο επισκέπτης ενημερωνόταν πλήρως για όλα όσα αφορούν το νησί μέσω του πλούσιου ενημερωτικού υλικού που απαρτιζόταν από χάρτες, έντυπο υλικό με φωτογραφίες και πληροφορίες για τα αξιοθέατα του νησιού καθώς και πληροφορίες για τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια της Σκιάθου. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε το νέο DVD του Δήμου Σκιάθου, όπου παρουσιάζονται όλες οι ομορφιές του νησιού. Η χώρα μας είναι αγαπητή στο λαό της Ολλανδίας και σχεδόν όλοι τους έχουν ακούσει έστω και κάτι για την ομορφιά της Σκιάθου. Ακόμη θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα θετικά αποτελέσματα της κινηματογραφικής ταινίας «MAMMA MIA» που μεγάλο μέρος των γυρισμάτων πραγματοποιήθηκαν στη Σκιάθο συνεχίζουν να φαίνονται στην Ολλανδία. Το Δήμο Σκιάθου εκπροσώπησαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο κ. Μπούρτζικας Ιωάννης και ο κ. Ζλατούδης Αθανάσιος. Παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση τα μηνύματα που λαμβάνουμε για τη Σκιάθο είναι ικανοποιητικά και αν δεν επέλθει αύξηση, τουλάχιστον δεν θα μεταβληθεί αρνητικά η προσέλευση των Ολλανδών επισκεπτών.

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
Ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Νικόλαος Πλωμαρίτης κάλεσε σε συγκέντρωση όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με τον τουρισμό την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου – Λυκείου με θέμα συζήτησης «Τουρισμός και Προβολή του νησιού μας». Στη συγκέντρωση αυτή παρευρέθηκαν η Αντινομάρχης Μαγνησίας κα Εύη Αδαμάκη, υπεύθυνη για θέματα τουρισμού στο Νομό μας, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Φώτιος Ζεμπέκης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Προϊστάμενοι Αρχών και Υπηρεσιών, ο Πανοσιολογιότατος π. Άγγελος Λύσσαρης, Πρόεδροι και Μέλη όλων των φορέων (Συλλόγων, Ενώσεων) καθώς και κάτοικοι του νησιού. Στην αρχή της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Σκιάθου καλωσόρισε την κα Αδαμάκη και όλους τους παρευρισκομένους και στη συνέχεια ανέφερε όλες τις δράσεις και τις σημαντικές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ο Δήμος Σκιάθου για την καλύτερη τουριστική προβολή του νησιού. Επεσήμανε όμως ότι δεν είναι αρκετό μόνο ο Δήμος ν’ ασχολείται με τον τουρισμό, αλλά απαραίτητο είναι, όλοι όσοι ασχολούνται με τον τουριστικό προϊόν, που στην πραγματικότητα είναι όλοι οι κάτοικοι της Σκιάθου να ενδιαφερθούν περισσότερο και ειδικά φέτος με την παγκόσμια οικονομική κρίση να προετοιμαστούν καλύτερα, ώστε να γίνει το νησί ένας από τους πιο σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός ανέφερε ο Δήμαρχος «χρειάζεται προσοχή στις τιμές, ποιότητα στις παροχές υπηρεσιών, ευγένεια, να υπάρχει καθαριότητα στο νησί και να συμβάλλουν οικονομικά όλοι με όποιες δυνάμεις έχουν για την καλύτερη διαφήμιση, προβολή και προώθηση του νησιού ως ένα πολύ καλό τουριστικό προορισμό και για τον εξωτερικό και για τον εσωτερικό τουρισμό». Στη συνέχεια η κα Αδαμάκη ανέπτυξε με τη σειρά της τις δράσεις που έχει κάνει η Νομαρχία για την καλύτερη τουριστική προβολή του Νομού, τις ενέργειες για να κρατήσουμε τις αγορές μας και να μη χάσουμε τους πελάτες μας. Εξέφρασε την ανησυχία της για την αναμενόμενη μείωση των επισκεπτών λόγω της οικονομικής κρίσης. Ανέφερε «δε χρειάζεται πανικός, αλλά εγρήγορση, γρήγορα αντανακλαστικά, αντιστοίχιση των τιμών με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχονται προς τους επισκέπτες, ευγένεια, ποιότητα, καθαριότητα. Σίγουρο είναι ότι χρειαζόμαστε πολλή δουλειά για να περάσουμε στη νέα εποχή και να συνειδητοποιήσουν όλοι όσοι εμπλέκονται με τον τουρισμό ότι πρέπει μαζί με τη Νομαρχία και το Δήμο Σκιάθου να συνδράμουν, διαφορετικά δε θα πετύχουμε το στόχο μας. Σημαντικό είναι να προβάλλουμε τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού (π.χ. πολιτιστικό, θαλάσσιο, περιπατητικό, θρησκευτικό, καταδυτικό), να κυνηγήσουμε τον κοινωνικό τουρισμό, αλλά και τον μαθητικό με ειδικές προσφορές, ώστε να επιτύχουμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Από τη Νομαρχία γίνεται τεράστιος αγώνας για τη βελτίωση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας και δίνεται ενίσχυση (διαφημιστική καταχώρηση) σε όσους πράκτορες ενεργοποιούνται και κατεβάζουν τσάρτερ στη Σκιάθο». Ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου- Πρόεδρος Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Σκιάθου και Πρόεδρος του Συλλόγου Εστιατόρων κ. Αθανάσιος Ζλατούδης παρουσίασε μια σύντομη ιστορική αναδρομή της τουριστικής ανάπτυξης της Σκιάθου, εξηγώντας τους λόγους που μας οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση, ώστε να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος. Τόνισε ότι πρέπει να αποφασίσουμε, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, τι είδους προορισμός επιθυμούμε τελικά να είμαστε και σε ποια τμήματα αγοράς θέλουμε και μπορούμε να απευθυνθούμε, αναλογιζόμενοι και όλα τα σχετιζόμενα κόστη προς την όποια κατεύθυνση. Υπογράμμισε την αναγκαιότητα χάραξης και υλοποίησης Στρατηγικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Τουρισμού, και την απορρέουσα τουριστική πολιτική που πρέπει να εφαρμοστεί. Πρότεινε ότι ο τουρισμός της Σκιάθου πρέπει να στηριχθεί πρωτίστως στα στοιχεία που συνθέτουν την ιδιαίτερη ταυτότητα του νησιού, εμπλουτίζοντας έτσι το υπάρχον προσφερόμενο τουριστικό προϊόν. Ανέλυσε τους τρόπους ανάπτυξης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού που μπορούν να ανθίσουν στο νησί, εξηγώντας στην συνέχεια τα οφέλη για την τοπική οικονομία, τόσο στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου και ενίσχυσης εν γένει των υπαρχόντων επ

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
Την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009 και ώρα 18:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου – Λυκείου ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Νικόλαος Πλωμαρίτης κάλεσε σε συγκέντρωση τους Διευθυντές Σχολείων, τους Συλλόγους Γονέων- Κηδεμόνων των Σχολείων, τους Συλλόγους Δασκάλων και Καθηγητών, τους μαθητές μέσω των 15μελών Συμβουλίων τους, τους εκπροσώπους των Σχολικών Επιτροπών και της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, την Αντινομάρχη κα Εύη Αδαμάκη (αρμόδια για τα θέματα παιδείας στο Νομό Μαγνησίας), τον Αντινομάρχη (υπεύθυνο για τα σχολικά κτίρια του Νομού) κ. Ηλία Ξηρακιά, το Νομαρχιακό Σύμβουλο κ. Φώτιο Ζεμπέκη, τους Δημοτικούς Συμβούλους και τους κατοίκους του νησιού για να συζητηθούν θέματα – προβλήματα παιδείας του νησιού, που αφορούν την Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση. Οι δύο Αντινομάρχες Μαγνησίας δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών τους και τους εκπροσώπησε η κα Κατερίνα Σάχου υπάλληλος της Τεχνικής Υπηρεσίας της Μαγνησίας. Αναφέρθηκαν όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς και μέσα από το διάλογο με τον Δήμαρχο έγινε κατανοητό με ποιο τρόπο μπορούν να επιλυθούν άλλα άμεσα και κάποια θέματα θα χρειαστούν τον ανάλογο χρόνο για να διευθετηθούν. Ο Δήμαρχος Σκιάθου δεσμεύτηκε στο να πραγματοποιούνται τουλάχιστον δύο τέτοιου είδους συγκεντρώσεις, μία στην αρχή κάθε σχολικού έτους, μία προς το τέλος και όποτε είναι απαραίτητο και μέσα στη σχολική χρονιά. Επίσης δήλωσε ότι «ήταν μία εποικοδομητική σύσκεψη και μέσα από αυτή τη συνάντηση αποδείχθηκε το ενδιαφέρον όλων των εμπλεκομένων φορέων με την εκπαίδευση με τη συμμετοχή τους»

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη την Τρίτη 26-2-2008 στο Δημαρχείο Σκοπέλου, μετά από πρωτοβουλία των Δημάρχων Αλοννήσου, Σκιάθου και Σκοπέλου, με θέμα: «ακτοπλοϊκή συγκοινωνία των νησιών Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου με τη χερσαία Ελλάδα». Στη σύσκεψη αυτή παρευρέθηκαν η Αντινομάρχης κα Ε. Αδαμάκη, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Φ. Ζεμπέκης, οι Δήμαρχοι των τριών νησιών ο κ. Νικόλαος Πλωμαρίτης, ο κ. Χρήστος Βασιλούδης και ο κ. Παναγιώτης Βλάικος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι: της Ένωσης Συνταξιούχων Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου Σκιάθου, των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου – Λυκείου Σκιάθου, του Οικολογικού- Περιβαλο/γικού – Πολιτιστικού Συλλόγου Σκιάθου, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκιάθου, της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, του Συλλόγου Ιδιόκτητων Ενοικιαζομένων Δωματίων Σκιάθου και της Ένωσης Καταστηματαρχών Εστιατόρων- Ταβερνών Σκιάθου, εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων και φορείς των άλλων δύο νησιών και κάτοικοι των τριών νησιών. Όλοι οι παρευρισκόμενοι ανέφεραν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα και στα τρία νησιά είναι η ελλιπής έως και ανύπαρκτη ακτοπλοϊκή συγκοινωνία με τη χερσαία Ελλάδα. κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Όλοι συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να συσταθεί εταιρία λαϊκής βάσης στην οποία θα συμμετέχουν τα νησιά των Β. Σποράδων, ο Δήμος Βόλου, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας καθώς και φορείς οι οποίοι και αυτοί ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη και την καλύτερη ποιότητα ζωής των τριών νησιών. Ιδιαίτερα τονίστηκε ότι ο Δήμος Βόλου, ο οποίος έχει μεγάλα οικονομικά οφέλη από τις εμπορικές συναλλαγές με τα τρία νησιά πρέπει απαραίτητα να είναι ένθερμος υποστηρικτής της όλης προσπάθειας, αφού εκ των πραγμάτων το λιμάνι του Βόλου είναι ο βασικός σταθμός από και προς τις Β. Σποράδες. Επίσης η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση οφείλει να στηρίξει με όλα της τα μέσα το εγχείρημα αυτό των τριών νησιών μιας και αυτά τα νησιά αποτελούν τον κύριο οικονομικό παράγοντα της Μαγνησίας. Ακολούθησε συζήτηση και τοποθετήσεις από τους παρευρισκομένους οι οποίοι κατέληξαν στη σύσταση Επιτροπής με σκοπό τη διερεύνηση των προϋποθέσεων για την ίδρυση της Ακτοπλοϊκής Εταιρίας λαϊκής βάσης. Δεσμεύτηκαν όλοι οι παρευρισκόμενοι να ενημερώσουν τους κατοίκους των τριών νησιών αλλά και του Νομού Μαγνησίας γενικότερα, για την αναγκαιότητα συμμετοχής, ίδρυσης και στήριξης της συγκεκριμένης εταιρίας.

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
Το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2008 το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Άργους και η Σχολική Βιβλιοθήκη του 1ου Γενικού Ενιαίου Λυκείου Άργους, θα πραγματοποιήσουν μια πνευματική εκδήλωση, αφιερωμένη στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Θέλοντας να τιμήσουν τη μνήμη και το έργο του μεγάλου Σκιαθίτη διηγηματογράφου, ζήτησαν και τη συνεργασία του Μουσείου Παπαδιαμάντη στη Σκιάθο και διαμόρφωσαν το πρόγραμμα της εκδήλωσης, που θα περιλαμβάνει τα εξής: 1. Χαιρετισμό από τον Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Άργους. 2. Χαιρετισμό από την υπεύθυνη της Σχολικής Βιβλιοθήκης του 1ου Γενικού Ενιαίου Λυκείου Άργους. 3. Η Βυζαντινή χορωδία του Ωδείου Άργους θα ψάλλει ύμνους του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από το υμνογραφικό του έργο και συγκεκριμένα από την Ακολουθία του Αγίου Ιερομάρτυρος Αντύπα. 4. Ανάγνωση των διηγημάτων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «η Θεοδικία της Δασκάλας» και το «όνειρο στο κύμα» από τον κ. Νίκο Ταρατόρη. 5. Προβολή διαφανειών με θέμα «Νοερή επίσκεψη στο σπίτι – Μουσείο του συγγραφέα στη Σκιάθο». 6. Προβολή της ταινίας «ο Γάμος του Καραχμέτη» της σκηνοθέτιδας κα Λένας Βουδούρη, βασισμένη στο ομότιτλο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. 7. Ομιλία με θέμα «ο κόσμος του Παπαδιαμάντη» από το φιλόλογο κ. Βασίλη Τσιλιμίγκρα. 8. Η εκδήλωση θα κλείσει με την αφήγηση των τελευταίων στιγμών του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Την εκδήλωση επιμελούνται η υπεύθυνη της Σχολικής Βιβλιοθήκης του 1ου Γενικού Ενιαίου Λυκείου Άργους κα Κων/να Πάνου και Δ/ντρια του Μουσείου Παπαδιαμάντη στη Σκιάθο κα Αθηνά Παπαγεωργίου. Καλούνται όλοι οι φίλοι και θαυμαστές του Παπαδιαμαντικού έργου να συμμετάσχουν στο πνευματικό αυτό αφιέρωμα.

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
Με δικό του περίπτερο συμμετείχε και φέτος ο Δήμος Σκιάθου στη διεθνή έκθεση τουρισμού ¨Ferrien Messe 2008¨ που έλαβε χώρα στη Βιέννη από 17-20 Ιανουαρίου, στα πλαίσια της προσπάθειάς του για την προβολή του νησιού και την ανάδειξή του σαν έναν από τους καλύτερους τουριστικούς προορισμούς. Σημαντικό γεγονός που αφορά την Αυστριακή αγορά για την θερινή περίοδο 2008 αποτελεί η καινούργια, απευθείας αεροπορική σύνδεση της Σκιάθου με το αεροδρόμιο του Γκρατς. Μέσω λοιπόν της εταιρίας ¨Springer¨ που πουλά το συγκεκριμένο πρόγραμμα για τη Σκιάθο αυστριακοί τουρίστες που διαμένουν εκτός της πρωτεύουσας της Αυστρίας έχουν πλέον τη δυνατότητα να πετάξουν για Σκιάθο από το συγκεκριμένο αεροδρόμιο. Οι εταιρίες ¨Gulet Touristik¨ και ¨Reiseladen¨ που διαθέτουν πακέτα διακοπών για τη Σκιάθο θα ξεκινήσουν τις πτήσεις τους από Βιέννη, μέσω της Austrian και αυτή σε συνεργασία με τη Lauda Air, από 31 Μαΐου και θα τελειώσουν στις 20 Σεπτεμβρίου. Σημαντική επίσης υπήρξε και η παρουσία της Σκιάθου και στην τουριστική έκθεση ¨The Holiday World Show¨ του Δουβλίνου που πραγματοποιήθηκε στις 24-27 Ιανουαρίου. Της αποστολής ηγούνταν ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Νικόλαος Πλωμαρίτης ο οποίος είχε συναντήσεις με στελέχη της ¨XL Holidays¨ και του περιφερειακού γραφείου του Ε.Ο.Τ. Μ. Βρετανίας και Ιρλανδίας, καθώς και με τον υπουργό μεταφορών της Ιρλανδίας με τον οποίο αντάλλαξαν ενδιαφέρουσες απόψεις για την προώθηση του τοπικού τουριστικού προϊόντος. Η προβολή του νησιού υπήρξε μεγάλη τόσο μέσω της συγκεκριμένης εταιρίας όπου το περίπτερό της ήταν ¨ντυμένο¨ μόνο με φωτογραφίες του νησιού, όσο και μέσω του γραφείου του Ε.Ο.Τ. το οποίο στο κεντρικό περίπτερο της Ελλάδας υποστήριξε θερμά το πρόγραμμα του συγκεκριμένου operator για τη Σκιάθο που έχει ξεκινήσει από την περσινή χρονιά. Φέτος οι πτήσεις θα αρχίσουν στις 9 Μαΐου και θα τερματιστούν στις 3 Οκτωβρίου. Στην προσπάθεια προώθησης του συγκεκριμένου προγράμματος η ¨XL Holidays¨ είχε στο περίπτερό της, παράλληλα με το διαφημιστικό υλικό του Δήμου, ειδικό φυλλάδιο για την γνωστή κινηματογραφική παραγωγή ¨ΜΑΜΜΑ ΜΙΑ¨ όπου μέρος των γυρισμάτων έγιναν στη Σκιάθο. Επίσης αστικά λεωφορεία που κινούνταν στο Δουβλίνο διαφήμιζαν το νησί σαν μία απ’ τις καλύτερες επιλογές για τις θερινές διακοπές των Ιρλανδών. Με τη συμμετοχή του Δήμου Σκιάθου στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις Β.Ι.Τ. Μιλάνου(21-24/02), Ι.Τ.Β. Βερολίνου (5-9/02), Τουριστικό Πανόραμα Αθήνας (17-20/04) και Ταξίδι Λευκωσίας (9-11/05) θα συνεχιστεί από πλευράς της Δημοτικής Αρχής το πρόγραμμα προβολής του νησιού όσον αφορά τον τομέα των εκθέσεων.

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
Ο Δήμος Σκιάθου σε συνεργασία με τη «ΔΙΑΔΡΑΣΗ» (Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία), το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και τον Ο.Π.Ε.Π. (Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού) διοργάνωσαν και πραγματοποίησαν με επιτυχία πολιτιστικό τριήμερο από 24-26 Φεβρουαρίου 2007 στα 1ο και 2ο Δημοτικά Σχολεία Σκιάθου. Στην επιτυχία της εκδήλωσης συνέβαλαν και οι εκπαιδευτικοί των Δημοτικών Σχολείων. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλάμβανε σεμινάρια (κατασκευή μάσκας, φωτογραφία, θεατρικό παιχνίδι, κρουστά), θεατρικό δρώμενο καθώς και εμπλουτισμό των ήδη υπαρχουσών βιβλιοθηκών με χορηγό την ΠΟΕΒ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών), το Υπουργείο Παιδείας και το Κολέγιο Αθηνών. Η συμμετοχή των παιδιών ήταν μεγάλη και έμειναν ευχαριστημένα και ικανοποιημένα από την όλη εκδήλωση.

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
Έπειτα από δεκαετίες εγκατάλειψης, το Κάστρο του «Φτωχού Άγιου» και της «Φόνισσας» θα δεχτεί τη φροντίδα της Πολιτείας. 9Το Κάστρο, η μεσαιωνική πόλη της Σκιάθου που τόσο ύμνησαν οι δύο Αλέξανδροι βρίσκεται σε ένα βράχο που είναι μια πανοραμική κυματόλουστη χερσόνησος. Στο τείχος του Κάστρου υπάρχει και η Πύλη του φρουρίου, η οποία έκλεινε με μία βαριά πόρτα, δίφυλλη με πορτέλλο. Το βέβαιο είναι, ότι το Κάστρο ιδρύθηκε εξαιτίας των πειρατών, ιστορικά είναι εξακριβωμένο ότι, όταν το 1453 οι Ενετοί έγιναν κύριοι για δεύτερη φορά του νησιού, αυτό είχε ως μοναδική πόλη το Κάστρο. Οι εκκλησίες που υπάρχουν μέσα στο Κάστρο συντηρημένες λειτουργούν κάθε φορά στη γιορτή τους και είναι «Ο Χριστός στο Κάστρο», «η Αγία Μαρίνα», «Άγιος Νικόλαος»και ο «Άγιος Βασίλειος». «Ο μεσαιωνικός αυτός οικισμός», επισημαίνει η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών Μνημείων, «αποτελεί ένα από τα σπάνια δείγματα συγκροτημένου οικισμού της Τουρκοκρατίας που έχει διασωθεί μέχρι σήμερα παρά την ερειπιώδη κατάσταση στην οποία βρίσκεται». Η γέφυρα που οδηγούσε στο Κάστρο έχει καταρρεύσει και η πρόσβαση σήμερα στα περισσότερα σημεία του είναι αδύνατη λόγω των κατακρεμνίσεων. Σύμφωνα με τον κ. Αλεξίου που υπογράφει τη μελέτη αποκατάστασης- αναστήλωσης του μνημείου, «η 7η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, που είναι υπεύθυνη για το μνημείο, έχει λάβει μέτρα για τη στήριξη της εισόδου προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των επισκεπτών». Η μελέτη για την αναστήλωση του μνημειακού συγκροτήματος εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με τον μελετητή, πάνω από το 95% των κτιρίων του Κάστρου βρίσκονται σήμερα σε ερειπιώδη κατάσταση με σωζόμενο ύψος το 1 μέτρο. Λίγα μόνο κτίρια διατηρούνται σε σχετικά καλή κατάσταση. Στα κτίρια αυτά θα επικεντρωθούν οι αναστηλωτικές εργασίες ενώ σε άλλα, που ο βαθμός διατήρησής τους είναι πολύ μικρός, θα γίνουν μόνο στερεώσεις. Οι αναστηλωτικές εργασίες θα πραγματοποιηθούν στη γέφυρα που οδηγεί στο Κάστρο, στην πύλη του, στις δύο εκκλησίες που διατηρούνται σε ικανοποιητικό βαθμό (Ναός του Χριστού κα του Αγίου Νικολάου), στο τζαμί και στη δεξαμενή που θα καθαριστούν οι λιθοσωροί από το εσωτερικό της. Τη μεγάλη ικανοποίηση και τις θερμές ευχαριστίες εκφράζουν ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Νικόλαος Πλωμαρίτης καθώς και ο λαός της Σκιάθου προς την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, τον Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Γεώργιο Σούρλα, την 7η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, τον Πολιτικό Μηχανικό κ. Αλέξη Αλεξίου και τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκιάθου, Πατέρα Άγγελο, για τη σημαντική και καίρια συμβολή τους στην έγκριση της μελέτης της αναστήλωσης του Κάστρου της Σκιάθου.

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
Το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2006 και ώρα 6:00 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο των Ιερών Ναών Σκιάθου, ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΝΑΤ της Σκιάθου έκοψε την «πίττα» του, παρουσία του Δημάρχου της Σκιάθου κ. Νικόλαου Πλωμαρίτη, των ιερέων του νησιού, των Δημοτικών Συμβούλων, των εκπροσώπων φορέων και υπηρεσιών, των μελών αλλά και φίλων του Συλλόγου. Προλογίζοντας την εκδήλωση ο Πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΝΑΤ της Σκιάθου ο κ. Ιωάννης Παρίσσης ανακοίνωσε:α) ότι το Μνημείο του Αφανούς Σκιαθίτη Ναύτη θα είναι έτοιμο και θα τοποθετηθεί στην παραλία της Σκιάθου μέσα στο 2006 και β) την έκδοση αναμνηστικού ημερολογίου μέσα στο 2006. Επίσης έκανε ευχαριστήρια αναφορά στους μόνιμα ηθικούς και οικονομικούς υποστηρικτές του Συλλόγου, που είναι η οικογένεια Αλεξανδρίδη -ο κ. Γεώργιος Παράσχου Αλεξανδρίδη και ο υιός ο κ. Παράσχος Γεωργίου Αλεξανδρίδη - καθώς και ο κ. Απόστολος Ξενάκης. Ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Νικόλαος Πλωμαρίτης χαιρέτησε την εκδήλωση, λέγοντας ότι και ο ίδιος ναυτικός στο επάγγελμα, είναι υπερήφανος που αυτός ο τόπος ξεχώρισε για τους ναυτικούς του και πόσο πολύ βοήθησαν αυτοί οι ναυτικοί στην οικονομία του τόπου σε δύσκολους καιρούς. Ο Δήμος Σκιάθου φιλοτέχνησε δέκα (10) αναμνηστικές πλακέτες τις οποίες ο Πρόεδρος του Συλλόγου ο κ. Ιωάννης Παρίσσης προσέφερε σε δέκα ναυτικούς της Σκιάθου που έχουν τη μεγαλύτερη ηλικία και είναι εν ζωή, ελπίζοντας αυτή η κίνηση να συνεχιστεί από το Δήμο Σκιάθου και τις επόμενες χρονιές, τιμώντας τις επόμενες ηλικίες μέχρι τους νεότερους, τους σημερινούς ναυτικούς. Τιμήθηκαν : ο κ. Διαμαντής Σκαπινάκης, ο κ. Ιωάννης Αναστασίου, ο κ. Δημήτρης Αγιομαμίτης, ο κ. Παναγιώτης Πολύζος, ο κ. Χριστόφορος Τσουρός, ο κ. Δημήτριος Μωραϊτης, ο κ. Βασίλης Δεληγιάννης καθώς επίσης και ο κ. Αγγελής Τζοβελέκης και ο κ.Ιωάννης Σταματάς ως ναυπηγοί της Σκιάθου και ο κ.Φιλάρετος Φιλαρέτου ως μηχανουργός. Μέσα σε ζεστή και συγκινητική ατμόσφαιρα έλαβαν στα χέρια τους την τιμητική πλακέτα οι ίδιοι, αλλά και κάποιοι, αντί αυτών τα παιδιά και τα εγγόνιά τους. Κατόπιν ο αιδεσιμολογιότατος Π. Γεώργιος Σταματάς ευλόγησε την πίττα, ο Πρόεδρος την έκοψε και μοίρασε στους παρευρισκομένους. Όλοι όσοι βρίσκονταν εκεί κεράστηκαν με χαρούμενη διάθεση ανταλλάσσοντας ευχές

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η Διεθνής Τουριστική Έκθεση της Βιέννης Ferien 2006, η οποία πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 129 – 15 Ιανουαρίου. Η προσέλευση των επισκεπτών στο εκθεσιακό κέντρο όπου συνδιοργανώθηκε και η Vienna Autoshow υπήρξε αθρόα, ξεπερνώντας τα 151.000 άτομα, σημειώνοντας αύξηση + 13%. Ο Δήμος Σκιάθου συμμετείχε στην έκθεση αυτή με δικιά του αποστολή και αυτόνομο περίπτερο, με πληροφοριακό υλικό στη γερμανική και άφθονο διαφημιστικό υλικό, το οποίο εξαντλήθηκε σχεδόν από τη δεύτερη μέρα, προσπαθώντας να κάνει ακόμα περισσότερο γνωστές τις ομορφιές του νησιού και προωθήσει τη Σκιάθο σαν έναν από τους καλύτερους τουριστικούς προορισμούς διεθνώς. Στην Ferien συμμετείχαν 530 εκθέτες (400 το 2005) από διάφορες χώρες αλλά και οι μεγαλύτεροι διοργανωτές ταξιδίων στα περίπτερα των οποίων υπήρχε η δυνατότητα απ΄ευθείας κρατήσεων. Η συνεργασία της διοργανώτριας Reed Messe με τη μεγαλύτερη αλυσίδα τουριστικών γραφείων της Αυστρίας Verkehrsbüro Group, υπήρξε ιδιαίτερα εποικοδομητική, γεγονός που αντανακλάται στην προσέλευση και τις εντυπώσεις των επισκεπτών από τη διοργάνωση. Άξια συγχαρητηρίων είναι η προσπάθεια που καταβάλλει τόσο η ανώτερη πολιτική εξουσία του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, όσο και αυτή των στελεχών και υπαλλήλων σε κάθε περιφερειακό γραφείο του ΕΟΤ, αφού και πάλι η διαφήμιση της χώρας μας ήταν έντονη και στην Αυστρία. Το ελληνικό περίπτερο υπήρξε, κατά γενική ομολογία, τόσο εκ μέρους των διοργανωτών, αλλά και εκ μέρους των κυριότερων Tour Operators, το πλέον σύγχρονο και επιβλητικό, προσελκύοντας συνεχώς πλήθος επισκεπτών. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι εξαντλήθηκε το πληροφοριακό υλικό των περισσότερων συνεκθετών, η παρουσία των οποίων υπήρξε άψογη, γεγονός που δικαιολογεί τις προβλέψεις για αύξηση της τάξης του +5% για την προσεχή τουριστική περίοδο. Όλοι οι Tour Operator (TUI, Gulet, Neckermann, IΤS – Billa, Bentour) επεσήμαναν την απροσδόκητη ζήτηση (ενημέρωση και προκρατήσεις) που είχαν οι κατάλογοι ελληνικών προορισμών, με αποτέλεσμα την εξάντληση των αποθεμάτων ήδη από τις πρώτες δύο ημέρες. Επισημάνθηκε ότι η Ελλάδα, αναδεικνύεται με διαφορά ως η κυρίαρχη τάση του καλοκαιριού για το 2006. Σημειώθηκε επίσης ότι η ζήτηση για Τουρκία ήταν ιδιαίτερα συγκρατημένη λόγω των πρόσφατων κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών που δημιουργεί ανησυχία στο κοινό. Στη φωτογραφία ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστρία κ.Θεόδωρος Σωτηρόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του συλλόγου τουριστικών γραφείων Σκιάθου κ.Παναγιώτης Ηλιόπουλος και ο επιχειρηματίας κ.Γιώργος Τάτσιος.

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
Η Σκιάθος για πρώτη φορά συμμετείχε στην τουριστική Έκθεση FITUR 2006 στη Μαδρίτη με δικό της τουριστικό περίπτερο.madrid - skiathos Της αποστολής από πλευράς του Δήμου Σκιάθου ηγείτο ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Νικόλαος Πλωμαρίτης. Στη συγκεκριμένη αποστολή συμμετείχαν και τουριστικοί πράκτορες και Ξενοδόχοι του νησιού μας, θέλοντας έτσι να προβάλλουν κι αυτοί από την πλευρά τους το όμορφο νησί και να επιδιώξουν εμπορικές συμφωνίες . Παρόλο που η Σκιάθος είναι ένας καινούριος τουριστικός προορισμός για τους Ισπανούς, η παρουσία του νησιού μέσα από τη συγκεκριμένη Έκθεση είχε μεγάλη επιτυχία. Αξιοσημείωτο είναι που το περίπτερο της Σκιάθου, εκτός από πλήθος κόσμου, πρακτόρων, δημοσιογράφων, επίσημων προσώπων, το επισκέφτηκε και το Βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας και έδωσε συγχαρητήρια στον Δήμαρχο Σκιάθου για την ωραία παρουσία του νησιού του στην Έκθεση FITUR 2006. Επίσης ο Πρέσβης της Ελλάδας κ. Κων/νος Παππάς επισκεπτόμενος το περίπτερο της Σκιάθου έδωσε τα συγχαρητήριά του για την όλη επιτυχημένη οργάνωση και παρουσία, και έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την αδελφοποίηση Σκιάθου – Φορμεντέρα και εκδήλωσε την επιθυμία να συμμετάσχει και αποστολή της Ελληνικής Πρεσβείας στις εκδηλώσεις της συγκεκριμένης αδελφοποίηση. Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Γεώργιος Φωτεινόπουλος επισκεπτόμενος το περίπτερο της Σκιάθου διαβεβαίωσε ότι ο ΕΟΤ θα συμβάλλει στην προβολή του νησιού ως έναν καινούριο τουριστικό προορισμό στην αγορά της Ισπανίας, εντάσσοντάς το με καινούριο έντυπο και οπτικοακουστικό διαφημιστικό υλικό, το οποίο θα διατίθεται από τον ΕΟΤ. Επίσης συνεχάρη το Δήμο Σκιάθου για την επιτυχή συμμετοχή του στην Έκθεση FITUR 2006 τονίζοντας τα θετικά στοιχεία της συμμετοχής αυτής, διότι η Ισπανία αποτελεί ακόμα μία παρθένα αγορά για την Ελλάδα Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από πλευράς του Δήμου Σκιάθου για ανεύρεση καινούριων αγορών και η πλήρη συμπαράσταση του ΕΟΤ στο συγκεκριμένο θέμα. Άξια συγχαρητηρίων είναι η προσπάθεια που καταβάλει τόσο η ανώτερη πολιτική εξουσία του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, όσο και αυτή των στελεχών και υπαλλήλων σε κάθε περιφερειακό γραφείο του ΕΟΤ, αφού και πάλι η διαφήμιση της χώρας μας ήταν έντονη και στην Ισπανία. Το Ελληνικό Περίπτερο υπήρξε, κατά γενική ομολογία, τόσο εκ μέρους των διοργανωτών, αλλά και εκ μέρους των κυριότερων Tour Operator, το πλέον σύγχρονο και επιβλητικό, προσελκύοντας συνεχώς πλήθος επισκεπτών. Είναι γνωστό πως επικρατεί μεγάλος ανταγωνισμός στο χώρο του τουρισμού, για αυτό ο Δήμος Σκιάθου θα συνεχίσει τη δυναμική του παρουσία και στις υπόλοιπες Διεθνείς Τουριστικές Εκθέσεις.
© 2016 Municipality of Skiathos